Recensies:
"Een nieuwe J.A. der Mouw is geboren – om zo op de rand van het bestaan te kunnen schrijven – een kunstzinnig solipsisme dat we sinds Johan Andreas der Mouw niet meer hebben kunnen lezen" - Pom Wolff, recencent en beheerder van www.PomGedichten.nl, het grootste onlineplatform voor Nederlandse en Belgische dichters.
"Bij Benadering misschien dit' is een liefdesverklaring. De geliefde en de natuur treden vaak parmantig samen op in een gedicht. Laat je stilstaan als bij het panorama van Mesdag. Zet je aan het denken, leest prettig, is soms zelfs melodieus. Staat stil bij grote schoonheid, maar ook bij de vergankelijkheid van dit alles en is daarom ook een vanitas en zeker ook een aanrader" - Lennert Ras, recensent van Meander Magazine.
"De nagalm van de stilte, het moment voorbij het moment zoals het zich aanbood" Dat is het moment waarop de dichter zijn realiteit vat in woorden. De lijnen die Gonggrijp in elkaar vlecht in deze bundel: de liefde, de natuur, de zee, de ander, komen nog een maal terug in een retrospectief gedicht 'Slotakkoord" dat een heel hoofdstuk mag heten. Al met al een zeer genietbare bundel." - Wouter Vanheiningen, recensent en beheerder van de blog over poëzie ' Zichtbaar alleen'.
"De dichter schildert in eigen taal, probeert de tijd stil te zetten in trage observatie, waarbij de schoonheid van het moment vele keren op creatieve wijze wordt aangeraakt. De lezer wordt geraakt door de schoonheidservaring van de pure blik vervult van twijfelende verwondering. De poëziebundel ' Bij benadering misschien dit" is beslist een aanwinst op uw boekentafel en mag niet ontbreken in uw poëzieverzameling' - Felix Hogeboom, recensent weekblad 'De Uitkijkpost', Heiloo e.o.
"De bundel bij benadering misschien dit" gebeurde mij. De lezer wordt uitgedaagd om zinsopbouw en het grammaticale landschap te vergeten om een andere dimensie te betreden. Een die bij vlagen hallicuneert. Raakt aan de mystiek die ik zo intens voelde bij het lezen van natuurkundige filosofische poëtische geschriften over paralelle werelden. De holografische weergaven van leven als dood - de dood als het leven. / ... geen bundel om af en toe bij de hand te nemen als koekje bij de thee of glas wijn. Doorlezen is mijn advies om deze marathon van aaneengeregen (schetsen) als een geweldige ervaring te begrijp" - Gemma Elisabeth Huisman, schrijfster.
No comments:
Post a Comment