Monday, November 11, 2019

KRITIEK POM WOLFF OP GEDICHT " SINT MAARTEN "

Pom Wolff: in termen van receptie esthetica - een esthetica waarin de lezer/ontvanger (cultuur/taal/land/tijdgewricht/opleiding/biologie: kortom in omgeving en genen) centraal is gesteld bij de interpretatie van - in dit geval - geschreven boodschap/gedicht van een zender/dichter moet ik helaas dit gedicht als onvoldoende bestempelen.
sint maarten is blijkens de titel naar ik vermoed de belangrijkste boodschap die de dichter hier afgeeft. de derde strofe die de dichter hier presenteert kan in dit licht meteen de vuilnisbak in. dichter bralt een beetje over zichzelf en zijn over zijn eigen sterfelijkheid in deze derde strofe - neem die strofe op in een gedicht met de titel IK ELBERT GONGRIJP maar niet in een gedicht/boodschap met de titel SINT MAARTEN.
de eerste strofe kan in het zelfde receptie esthetisch licht ook meteen diezelfde vuilnisbak in. “wij” stelt de dichter centraal - wie die wij ook mogen zijn - en die “wij” laat de dichter wat brabbelen over een of ander vaag verlangen. zo lezen WIJ. ik bedoel de lezer.
houden we een deel van de tweede strofe over: “Draag
een warme mantel van liefde en genegenheid, geef
onbaatzuchtig snoepgoed weg aan ontvankelijke
kinderen.” dichter roept op - doet een oproep - een gedicht is het niet. bovendien een volkomen overbodige oproep omdat iedereen hier in Noord Holland wel weet dat we straks over een paar uur in de vooravond weer geteisterd worden door hordes onopgevoed tuig die met hun verwende sjokoladeszalhetdropzijnsmoelwerken bedelend en krijsend aan je voordeur staan.

No comments: